Aktuális

Feltöltve: 2017. október 13. I Érvényes: 2017. november 28.

Tisztelt Lakosság!

Mint azt korábban már jeleztük Önök felé, jogszabályi kötelezettségünk városunk Települési Arculati Kézikönyvét (TAK) és ezzel összefüggésben településképi rendeletét megalkotni. A TAK a településkép minőségi formálására tartalmaz ajánlásokat, amelyekkel összefüggésben bemutatja a település főbb arculati jellemzőit.
Az elkészült munkaanyagok megtekinthetőek az alábbi linkekre kattintva letölthetőek, valamint megtekinthetőek az Üllői Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájában a 119-es szobában ügyfélszolgálati időben.

 Az önkormányzat képviselőtestülete 2017. november 20-án 17 órakor közmeghallgatást tart, ahol várja a lakosság észrevételeit a véleményezendő anyagokkal kapcsolatban.

Észrevételeiket írásban is eljuttathatják 2017. november 28-ig a partnerseg@ullo.hu email címre, vagy postai úton a 2225 Üllő Templom tér 3. címre.

A Településképi Arculati Kézikönyv tervezet megtekintéséhez kattintson ide!

A településkép védelméről szóló rendelet-tervezet megtekintéséhez kattintson ide!

 

Feltöltve: 2017. október 5.

H I R D E T M É N Y

A Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya a vörös rókák őszi veszettség elleni orális immunizálása céljából, Pest megye Dunától keletre eső területén belül – Bénye, Csévharaszt, Ecser, Farmos,  Gomba, Gyömrő, Káva, Kóka, Maglód, Mende, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Pilis, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri, Üllő, Vasad, Vecsés – települések teljes területére, a csalétek vakcina kiszórásának
időpontjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A csalétek vakcina kiszórásának időpontja 2017. szeptember 30. és
2017. október 5. közötti időszak.

Az ebzárlat:

2017. szeptember 30-tól október 21-ig tart.

Az ebzárlat tartama alatt: A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező
kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek,
valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Feltöltve: 2017. október 5.

Tisztelt Ügyfeleink!

Az adóhatóság részéről az utóbbi időben úgy tapasztaljuk, hogy Üllő város lakóterületén és az ipari parkokban – a Viktória Ipari parkban, a Ferihegyi Ipari parkban, valamint a 400-as út melletti kereskedelmi-szolgáltató területen – épített vagy átalakított (lakóházon belül kialakított, üzlet, iroda, raktár, stb.) illetve bővített építmények tekintetében a tulajdonosok nem minden esetben tettek eleget építményadó bevallási kötelezettségüknek.

Fenti tapasztalatok alapján Üllő Város Jegyzője, mint I. fokú Adóhatóság részéről felhívom a figyelmüket az alábbi jogszabályi tudnivalókra:
Üllő Nagyközségi Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi közszolgáltatások biztosítása és az önálló gazdálkodás feltételeinek megteremtése érdekében a helyi adókról szóló 1990. évi C. tv. (továbbiakban Htv.) 1.§ (1). bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi adókról
szóló 31/1997. (XII.20.) számú Ö.K. rendeletével bevezette az építményadót.

1. Az építményadó-kötelezettség kiterjed az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül a lakás és a nem lakás céljára szolgáló hasznosított – üzlet, bolt, áruház, csárda, bisztró, borozó, söröző, étterem, cukrászda, iroda, műterem, rendelő, kórház, gyógyszertár, szálloda, hotel, panzió, fogadó, motel, szálló, vendégház, vadászház, üzem, csarnok, gyár, műhely, szerviz, raktár, üvegház, présház, hűtőház, gazdasági épület, egyéb nem lakás céljára hasznosított épület – épületre, épületrészre (továbbiakban: építmény). Mentes az építményadó alól a lakás céljára szolgáló épület és a nem lakás céljára szolgáló, adóköteles építmény 50 m2 alapterületig. Ez a mentesség nem vonatkozik az üzleti célt szolgáló épületre, tehát jellemzően a garázsok tartoznak ide. Épület: „az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti olyan építmény vagy annak azon része, amely a környező külső tértől szerkezeti elemekkel részben vagy egészben mesterségesen kialakított, elválasztott teret alkot és ezzel az állandó vagy időszakos tartózkodás, illetve használat feltételeit biztosítja, ideérte az olyan önálló létesítményt is, amely részben vagy teljes belmagasságával a környező csatlakozó terepszint alatt van.” /Htv. 52.§ 5. pontja/

2. Az építményadó alanya az, aki a naptári év (továbbiakban: év) első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok vagy csak az egyik tulajdonostárs lesz az adóalany, aki így átvállalja a tulajdonostársak adófizetési kötelezettségét. Ebben az esetben írásos megállapodást kell csatolni. Amennyiben az építményt az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya.

3. Az építményadó alapja: az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

4. Az adó mértéke: az 500 m2-t meg nem haladó alapterületű adóköteles építmények tekintetében 750.-Ft/m2/év, az 500 m2-t meghaladó alapterületű adóköteles építmények tekintetében 1.050.-Ft/m2/év. (A Képviselőtestület 2013. január 1-től az építményadó mértékét differenciáltan emelte.)

5. Az adókötelezettség keletkezése: Az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg afennmaradási engedély jogerőre emelkedését vagy a használatbavétel tudomásulvételét vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtéről szóló hatósági bizonyítvány kiadását követő év első napján keletkezik. Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik. /Htv. 14.§ (1) bekezdés./

6. Az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti. /Htv.14.§ (4). bekezdés/

7. Az adóbevallás benyújtásának határideje: „ha a helyi adót nem az adózó állapítja meg, az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell adóbevallást tennie”. /2003. évi XCII. tv. (továbbiakban Art.) 32. §. (2)/

ÖSSZEFOGLALVA:
Amennyiben Ön Üllő város közigazgatási területén, olyan építmény tulajdonosa, bérlője melyet – vásárlás, építés, bővítés, átalakítás következményeként – vállalkozás céljára hasznosít (akár bérbeadásként), illetve az ingatlan tulajdoni lapján az építmény jellege az

1. pontban felsorolt rendeltetés szerinti, akkor az építmény adókötelezettségére kihatással lévőváltozás bekövetkezésének időpontját követő év első napjától adókötelezettsége keletkezik, melyről 15 napon belül építményadó bevallást kell benyújtani az Adóhatóság felé. Fontos kiemelni, hogy az építmény használatának szünetelése az adókötelezettséget nem érinti. A rendeleti szabályozás érvényesítése érdekében az adódóhatóság 2018. év során a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzéseket, valamint helyszíni ellenőrzéseket fog lefolytatni. Felhívom figyelmüket arra is, hogy a bevallási kötelezettség elmulasztása az Art. 172. §. alapján magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási
bírsággal sújtható. Ennek elkerülése érdekében, amennyiben Ön építményadó alanya, mielőbb tegyen eleget építményadó bevallási kötelezettségének.

Dévai Éva
Adócsoport vezető

Feltöltve: 2017. szeptember 25.

TISZTELT ADÓZÓ ÜGYFELEINK!

TÁJÉKOZTATJUK ÖNÖKET, hogy 2017. szeptember 27-én, szerdán AZ ÜGYFÉLFOGADÁS az

ADÓCSOPORTNÁL KÖTELEZŐ TOVÁBBKÉPZÉS MIATT SZÜNETEL!

 

Megértésüket köszönjük!

Feltöltve: 2017. szeptember 3. I Érvényes: 2017. október 30.

Üllő város képviselő-testületének döntése alapján a Polgármesteri Hivatal jogi képviseletét ellátó ügyvédek térítésmentes jogi tanácsadást tartanak a Városházán (2225. Üllő, Templom tér 3.) a lakosság részére.
Dr. Szkalka Tamás ügyvéd úr tanácsadásai 9-11 óráig tartanak az alábbi időpontokban:
2017. szeptember 11.
2017. október 02.

Dr. Szikora Gábor tanácsadásai 15-17 óráig:
2017. szeptember 25.
2017. október 30. : 14-16 óráig:

A tanácsadásra előzetes bejelentkezés szükséges az alábbi telefonszámokon:
Dr. Szkalka Tamás : 06/20 5556513
Dr. Szikora Gábor : 06/30 456 0889

Feltöltve: 2017. szeptember 3. I Érvényes: 2017. szeptember 14.

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Vecsési Kormányablakban (Vecsés Fő utca 246-248.) 2017. 09.14-én (csütörtökön) karbantartási munkálatok miatt előreláthatóan 14.00 óráig az ügyfélfogadás szünetel.

A karbantartási munkálatok befolyásolják az ügyintézés menetét, így a karbantartást követően is hosszabb várakozási időre lehet számítani.

A közelben működő kormányablakok/okmányirodák:

Vecsési Okmányiroda (2220 Vecsés Szent István tér 1.) 8.00-12.00
Gyáli Kormányablak (2360 Gyál,Somogyi Béla utca 2.) 8.00-18.00
Monori Kormányablak (2200 Monor,Kossuth Lajos út 78-80.) 8.00-18.00
Gyömrői Okmányiroda (2230 Gyömrő, Szabadság tér 1.) 8.00-16.00
XVIII. Kerületi Kormányablak (1181 Budapest XVIII., Üllői út 445.) 8.00-18.00

Köszönjük szíves türelmüket, megértésüket!

Vecsés, 2017. szeptember 1.
Kiss Judit
hivatalvezető-helyettes

Feltöltve: 2017. augusztus 27.

P á l y á z a t i  H i r d e t m é n y

Üllő Város Önkormányzat
(2225. Üllő, Templom tér 3.)

pályázat útján kívánja haszonbérbe adni az alábbi – természetben Üllő-Vecsés határában található – önkormányzati tulajdonú termőföldjeit:

Üllő külterület 0145/49 hrsz.-ú 1923 m2 és 0145/71 hrsz.-ú 7 ha 4328 m2,

azzal, hogy igény esetén azt továbbra is az előhaszonbérletre jogosult volt haszonbérlő részére adja bérbe, amennyiben az előhaszonbérletre jogosult megfelel a hatályos jogszabályokban előírt feltételeknek, illetve követelményeknek.

A haszonbérlet időtartamát 1 évben határozza meg.

A haszonbérleti díj összege az egységes területalapú támogatás 50 %-a.

Pályázni jogosult bármely természetes és jogi személy.
A pályázati ajánlatot írásban kell benyújtani, s annak tartalmaznia kell:
a.) a pályázó nevét és címét,
b.) a haszonbérbe venni kívánt ingatlan hrsz.-át, területét,
c.) nyilatkozatot arról, hogy a pályázó a pályázati feltételeket elfogadja.

A pályázati ajánlatot Üllő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához (2225. Üllő, Templom tér 3.) címezve kell benyújtani, határideje: 2017. szeptember 15.
Amennyiben a pályázatot benyújtó kívülálló személy által vállalt feltételeket az előhaszonbérletre jogosult vállalja, részére kell haszonbérbe adni a termőföldet.
Az ingatlanok haszonbérleti jogát az a pályázó nyeri meg, aki licitálás útján a legmagasabb haszonbérleti díjat ajánlja.

A pályázatok elbírálásának időpontja: a pályázat benyújtását követő Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsági ülés.

Érdeklődni Polgármesteri Hivatal B. épület, 7-es szobájában Tóth Gábornénál lehet. (Telefon: 06/29 320-021/141 mellék)

Üllő, 2017. augusztus 25.
Üllő Város Önkormányzat