Aktuális

Feltöltve: 2022. március 26.

Amint ez a plakáton is olvasható, a kiállításmegnyitón a festőművész édesapja, a Kossuth-díjas színművész, Blaskó Péter, a Nemzet művésze is szerepel, és Bege Nóra fotográfus, művészetterapeuta mond megnyitóbeszédet.
A rendezvény (2022. 04. 08. 17 óra) nyilvános és ingyenes. Ha ezen szeretne részt venni, kérjük, jelentkezzen, és előzetes regisztráció alapján névre szóló ülőhelyet biztosítunk a díszterem befogadóképességének (100 fő) erejéig.
Jelentkezés: Üllő, Városháza, ÜKSz iroda (a porta mellett), telefon: 320-011/128

Feltöltve: 2022. február 24.

Idén is a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) érkeznek a gépjárműadóval kapcsolatos értesítések, illetve határozatok a gépjárműadó fizetésre kötelezetteknek vagy képviselőjüknek. Az adó első részletét 2022. március 15-éig, a másodikat szeptember 15-éig kerekítés nélkül, forintban kell befizetni.
Nem kapnak sem határozatot, sem értesítést azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek. Nem kapnak levelet azok sem, akiknek mindegyik gépjárműve adómentes.
A gépjárműadót továbbra is a NAV-hoz kell befizetni, a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Banki átutaláskor az adószámot vagy az adóazonosító jelet fel kell tüntetni a közlemény rovat elején, ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

Videó a folyamatról:
https://www.youtube.com/watch?v=fJ_Uqw0GvB4&fbclid=IwAR0hp2_BERPoSNoh6BqqZHw5-xn7gWPkr9YMXY0WYRlzQ-E1Ejq2ITgHrVk 

SMS-ben is lehet csekket kérni a gépjárműadó befizetéséhez február 15-től
A korábban megosztott információk kiegészítéseként jelezzük Lakosaink felé, hogy a gépjárműadót a 410-es adónemkódra többféleképpen is be lehet fizetni, például postai csekken vagy átutalással a 10032000-01079160 számlaszámra (NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számla).
Ha valaki természetes személyként csekken szeretne fizetni, 2022. február 15-től SMS-ben is kérhet csekket a 06/30 344-4304-es telefonszámon.
Az SMS-be a „CSEKK” szót, utána egy szóközt, majd az adóazonosító jelet kell beírni.
Az alábbi mintában a 9999999999 számjegyek jelölik az adóazonosító jelet az SMS szövegében:
CSEKK[szóköz]9999999999
A „CSEKK” kis- és nagybetűvel is írható.
Fontos!
• A szolgáltatást csak természetes személyek vehetik igénybe, akik pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezettek.
• Egy naptári évben, egy adóazonosító jellel, ebben a formában maximum kétszer igényelhető csekk.
• A benyújtott igényre 2 gépjárműadó-csekket postáz a NAV.
• A csekket a NAV a bejelentett lakcímre küldi a következő sorrendben:
o levelezési cím,
o ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási hely,
o ha az sincs, akkor a lakóhely címe.
• SMS-ben kizárólag a 410-es adónemkódú gépjárműadó befizetéséhez lehet csekket kérni, máshoz nem

Feltöltve: 2022. január 8.

Adózási információk

Tájékoztató az adóköteles építményeket érintő adatbejelentési határidőről, illetve 2022. évben is marad a helyi iparűzési adó mértékének csökkentése
Részletek kattintással elérhetőek

 

Tájékoztató az adóköteles építményeket érintő adatbejelentési határidőről
/2022. január 17./

Tisztelt Vállalkozók, Vállalkozások!
A helyi adókról szóló többször módosított 31/1997.(XII.20.) számú önkormányzati rendelet 9.§-a alapján építményadó köteles az önkormányzat illetékességi területén minden a nem lakás céljára (üzleti célra) szolgáló építmény.
Az adókötelezettség az építmény valamennyi helyiségére kiterjed, annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
Fontos adatbejelentési határidő közeledik az adóköteles építmények tekintetében, ugyanis azon adóalanyoknak/építmény tulajdonosoknak, akiknek az építményükkel kapcsolatosan bármilyen adóztatást érintő változás történt 2021. évben (vagy az ezt megelőző években), arról 2022. január 17-ig adatbejelentést kell teljesíteniük az önkormányzati adóhatóság felé.
Tehát adatbejelentést kell tennie pl. annak, aki vásárolt, eladott, örökölt adóköteles építményt, vagy megváltozott az arra bejegyzett vagyoni értékű jog, esetleg módosult az építmény használata (pl.: üzleti célúvá vált, vagy onnan kikerült), illetve az adóköteles alapterület nagysága.

Adatbejelentést kell tenni azon adózóknak is, akik 2021. évben vagy azt megelőzően székhelyet vagy telephelyet létesítettek az ingatlanukban – akkor is, ha rendeltetésmódosítási engedélyt nem kértek – és ott vállalkozási tevékenységet folytatnak.

Az engedély nélkül épült vagy anélkül használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

Mit jelent ez a gyakorlatban!
 
Amennyiben 2021. évben vagy azt megelőzően vállalkozási tevékenységet kezdett akár egyéni vállalkozóként, akár gazdasági társaságként a saját ingatlanában – garázsban, melléképületben, pincében, a lakás egy szobájában – és ott például üzletet, irodát, kozmetikát, szépségszalont, fodrászatot, autószervízt, gumiszervízt stb. alakított ki, akkor ezen adótárgyak után építményadó fizetési kötelezettség terheli.

Az építményadó-kötelezettség kapcsán az építményadó alanya az ingatlan tulajdonosa, tehát az a természetes vagy jogi személy, aki/amely az ingatlan-nyilvántartásban tulajdonosként szerepel.

A gazdálkodóknak (társaság, egyéni cég és egyéni vállalkozó stb.), elektronikus formában kell az adatbejelentést megtennie, magánszemélyeknek ez csak lehetőség.
Az adatbejelentést az önkormányzati hivatali portálon (https://ohp-20.asp.lgov.hu/gyik_urlapbekuldes) keresztül az adóbevallási, adatbejelentési információk menüpontban az „Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról” nyomtatvány kitöltésével kell megtenni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a változás ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetése önmagában nem elegendő és nem helyettesíti az adatbejelentést. Az építményadó ún. „kivetéses” jellegű vagyoni típusú helyi adó, az adóztatás alapja az adóalany által benyújtott adatbejelentő lap, azzal jelenti be, változtatja, illetve szünteti meg az adókötelezettségét.

Az Önök adatbejelentése alapján az önkormányzati adóhatóság határozatban állapítja majd meg a fizetendő építményadó összegét, tehát az adózónak nem magának kell kiszámítani.

Kérjük, szíveskedjenek leellenőrizni, hogy volt-e változás az Önök tulajdonában lévő nem lakáscélú építményt érintően, és a változás adatbejelentését megtették-e már. Ha nem, akkor a jelzett adatbejelentési határidőig, 2022. január 17-ig még teljesíthetik!

Köszönjük, hogy az adókötelezettségek betartásával és adófizetéseikkel hozzájárulnak Üllő Város fejlődéséhez. Továbbra is jó egészséget kívánunk minden kedves ügyfelünknek, munkatársaiknak és családtagjainak egyaránt!

Dévai Éva
Adócsoport vezető

2022. évben is marad a helyi iparűzési adó mértékének csökkentése

A hatályos jogi szabályozás a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV) jövedelem-pozíciójának segítése érdekében a 2021. évben végződő (illetve a naptári évtől eltérő üzleti éves vállalkozók esetén 2021-ben kezdődő) adóévre vonatkozó kedvező szabályokat a következő adóévben is fenntartja, így 2022. évre is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum 1 százalékos helyi iparűzési adómérték az érintetteknek.

A kedvezményre az a vállalkozás jogosult, aki a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül és árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 4 milliárd forintot.
Esetükben a helyi iparűzési adó mértéke a 2022. adóévben 1 százalék, feltéve, hogy ezt az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik. 
Ezt az adómérték-szabályt a naptári évtől eltérő üzleti évet választó, KKV-nak számító vállalkozónak a 2022. évben kezdődő adóévben kell alkalmaznia.

A helyi iparűzési adókedvezmény igénybevételének szándékát jelezni kell az adóhatóság felé. Azon KKV-k esetében, amelyek 2021-ben nyilatkozatban kérték az adókedvezmény igénybevételét, most nincs teendő, az adóelőleg-mérséklés a 2021. évben megtett nyilatkozat alapján történik.

Az a KKV-nek számító vállalkozónak, aki 2021. évben nem tett nyilatkozatot  (például azt elmulasztotta vagy időközben létesített telephelyet), lehetősége van arra, hogy a 2022. évi előlegre vonatkozóan tegye azt meg.

Ebben a nyilatkozatban azt kell rögzíteni, hogy a vállalkozó KKV-nek minősült 2021. évben vagy 2022. évben várhatóan (a rendelkezésre álló gazdasági adatok és gazdálkodási körülmények alapján) annak fog minősülni, továbbá vállalni kell, hogy a helyi adótörvény szerinti telephelyének címét bejelenti az állami adóhatóság számára.

A nyilatkozatot 2022. február 25-ig kell megtenni és – azonos módon a 2021. évivel – az állami adó- és vámhivatalon keresztül lehet benyújtani, amely továbbítja azt a vállalkozó székhelye és az állami adó- és vámhivatal által ismert telephelye szerinti önkormányzat számára.

A meg nem fizetendő előlegrészlet összegével az önkormányzati adóhatóság a mikro-, kis és középvállalkozás iparűzési adóelőleg-kötelezettség összegét hivatalból, határozathozatal nélkül csökkenti.

Ezért továbbra is felhívjuk adózóink figyelmét, hogy elektronikus úton kövessék figyelemmel az Adóegyenlegüket, melyet bármikor a nap 24 órájában és a hét minden napján le tudnak kérdezni az önkormányzati hivatali portálon keresztül.
https://ohp-20.asp.lgov.hu/gyik_adoegyenleglekerdezes
 
 Dévai Éva
Adócsoport vezető 
 

Feltöltve: 2021. november 9.

Tegnapi nap folyamán Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőnek átadásra került a kérelem, amelyben közbenjárását kértük a vízhálózati problémák mielőbbi megoldásában.

A vecsési polgármester által megfogalmazott alábbi levelet aláírta Gyál, Ecser, Vecsés, Gyömrő, Maglód és Városunk polgármestere is:

Tisztelt Országgyűlési Képviselő Úr!
Magyarország Kormánya az Európai Unió társfinanszírozásának segítségével célul tűzte ki a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítását, a biológiai sokféleség megőrzését, városi zöld infrastruktúra létrehozását, a környezetszennyezés csökkentését. Értesüléseink szerint, a Kormány elhatározott szándéka, hogy a víziközműrendszerek és zöld-kék infrastruktúra megújítása érdekében pályázatot írjon ki. A pályázat részleteinek kidolgozására és a társadalmi egyeztetés lebonyolítására az Innovációs és Technológiai Minisztérium kapott megbízást, melynek eredményeként a pályázati felhívás tervezete már év elején megjelent a hivatalos fórumokon, de a konkrét pályázati kiírással azóta nem találkoztunk.
A társadalmi egyeztetésre kiírt anyag nagy örömet okozott számos önkormányzatnak, közte a budapesti agglomeráció dél-keleti szektorában találhatóknak is.
Településeinken a vízhálózat kiépítése a 60-as és a 70-es években kezdődött az akkor ismert és rendelkezésre álló technológiák segítségével. Mára ezek a rendszerek elavultak, cseréjük, felújításuk aktuálissá vált.
A 80-as évek eleje óta ezen térség a kedvező gazdaság-földrajzi adottságai miatt rendkívüli változásokon ment át, mely folyamat a mai napig zajlik, sőt az elmúlt években új lendületet kapott. Egyrészt a jobb megélhetés reményében rengeteg család költözött az itt található városokba, falvakba, másrészt a repülőtér és az autópályák közelsége miatt rengeteg hazai és külföldi vállalkozás települt le ebben a szektorban. Ez a dinamikus fejlődés jelentősen növelte az infrastruktúra igénybevételét a vízkivét mennyiségét. A fenti okok együttesen vezettek oda, hogy az amúgy is elöregedő vízhálózat egyre nehezebben szolgálja ki a felmerülő igényeket.
Nehézségeinket tovább tetézi, hogy a térségben fellelhető ivóvíz vas-mangán tartalma meglehetősen magas (bár az egészségügyi határérték alatt mért ) , e két komponens az évtizedek alatt számos kellemetlenséget okozott és okoz az itt élőknek. A vasdioxid lerakódott a csőfalakra és nyomásingadozás, csőtörés esetén – mely egyre gyakoribb – leoldódik onnan, mely meglehetősen gusztustalan sárgás iszappá változtatja az ívóvizünket, a mangán a pangó vezetékekben okozhat kellemetlen szagot.
A víziközmű cégek a hálózataik karbantartására, üzemeltetésére koncentrálnak és jelen működési, jogszabályi keretek között többre nem is képesek. A települések önerőből egy-egy kritikus állapotban lévő rövid szakaszt tudnak kicserélni, de a megoldás nyilván az ütemezett és folyamatos vízhálózat rekonstrukció lehetne. Ennek volumene településeink és ezzel összefüggésben a hálózataink méretétől és állapotától függően a több száz millió forinttól a több milliárd forintig terjed. A helyreállítás költségeihez hozzászámoltuk az útburkolatok cseréjét is, hiszen mára az útjaink többsége szilárd burkolatot kapott.
Az önkormányzatok rendelkeznek a probléma kiküszöböléséhez szükséges tervekkel, ismerjük a hálózatok műszaki állapotát, de a kivitelezéshez szükséges fedezet nem áll rendelkezésünkre. Bonyolítja helyzetünket, hogy párhuzamosan több feladatot kell megoldanunk. Erre példa, hogy hiába telepítenénk a kivételi pontokhoz vas-, mangántalanító berendezéseket a vízminőség javítása érdekében a hálózat cseréjére is szükség van és ez a dilemma fordítva is igaz, hiába a csővezeték cseréje, ha nem telepítünk vas-, mangántalanító berendezéseket. Az elfogadható szolgáltatási színvonalat a hálózat folyamatos öblítésével és mosásával igyekszünk fenntartani, de ez nem szünteti meg a probléma forrását, csak ideiglenesen kezeli, így az újra és újra ismétlődik. Ráadásul az hálózat-öblítés- és mosatás jelentős vízveszteséget okoz.
A településeink közösségi oldalain mára slágertéma egy – egy csőtörés, a sárgás fürdővíz, a tönkre ment technikai eszközök és ruhák képei. A probléma valós és transzparens, a téma napirenden tartásáról különböző, a TASZ által támogatott és részben a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott civil szervezetek gondoskodnak. Az egyik településen éppen egy vas-mangántalanító berendezés létesítéséért gyűjtenek aláírást, holott tudják, hogy „csupán” a megvalósításhoz szükséges fedezet hiányzik.
(Vecsés estében a víz- és csatornaszolgáltató, a DPMV Zrt. adatai alapján hozzávetőleg 100 kilométernyi vízvezetéket kellene kicserélni, és egy vas-mangántalanító berendezést felszerelni. Ennek a becsült költsége 2020-ban 5 milliárd forint volt.)
Tisztelt Képviselő Úr, a fent bemutatott állapot országszerte számos más települést is érint, ezért kérjük Önt, hogy a probléma hatékony megoldása érdekében, belátható időn belül szíveskedjenek forrást biztosítani, mielőtt az egészséges ívóvízszolgáltatás veszélybe nem kerül.

2021. november 2.

Szlahó Csaba
Vecsés Város polgármestere
Gál Zsolt
Ecser Nagyközség polgármestere
Pápai Mihály
Gyál Város polgármestere
Gyenes Levente
Gyömrő Város polgármestere
Tabányi Pál
Maglód Város polgármestere
Kissné Szabó Katalin
Üllő Város polgármestere

A polgármesterek által aláírt levelet Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő november 8-án átadta Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai államtitkárának.
Bízunk benne, hogy a közeljövőben sikerül közös megoldást találni a vízhálózati rendszer korszerűsítésére.

 

Feltöltve: 2021. október 7.

2021. november 6-án 19:30-tól a Kiss Sándor Művelődési Házban Retro Party lesz, amelyre várjuk szeretettel a táncolni vágyó közönséget. Hangulatos, régi időket idéző zenékkel, slágerekkel, igény szerint batyus süteményekkel várjuk a résztvevőket egy tartalmas kikapcsolódásra. 19:30-tól a Shadows Band zenekar lép színpadra a klasszikus slágerekkel, majd 20:30-tól a Hellions Live Band ismert dalokkal, táncolható slágerekkel szórakoztatja majd a közönséget!
Várunk mindenkit szeretettel, szervezzék össze a családtagokat, barátokat és mulassanak egyet közösen, ahogyan régen!
Belépőjegy: 1500 Ft.

Feltöltve: 2021. szeptember 20.

2021. szeptember 24-én fantasztikusan érdekes előadást hallhatnak az ikonok kialakulásáról, jöjjenek el minél többen a Kiss Sándor Művelődési Házba pénteki napon 18:00-kor, várjuk Önöket szeretettel!

Időpont: 2021. szeptember 17. péntek 18:30
Helyszín: Zsálya terasz

2021. szeptember 17-én 18:30-tól nóta, csárdás, operett darabokkal szórakoztatja majd a nézőket Lugosi Kati énekesnő, kísérik: Szomora Zsolt és zenekara.

Feltöltve: 2021. szeptember 3.

2021. szeptember 12-én, jövő héten vasárnap a Zsálya Bisztró előtti tér színpadán a Khamoro Budapest Band fog fellépni.
A zenekar produkciója mellett fotókiállítás is megtekinthető a helyszínen, a koncert 19:00-kor kezdődik majd.
Várunk mindenkit szeretettel!

Feltöltve: 2021. augusztus 10.

Augusztus 19-én Világzenei Estünk keretében Szomora Zsolt és Romano Glaszo zenekar fog nagyon érdekes, izgalmas hangulatot hordozó koncertet adni a Piac-Színtéren, majd azt követően a sétálóutcán felállított nagyszínpadon a The Balkán Fanatik együttes előadását láthatják.
Várunk mindenkit szeretettel!