Üllő

Befektetőbarát település hivatalos weblapja


                   
                   

Harmónia Zeneiskola

Városunkban 1992 szeptemberében alakult meg az akkor még önkormányzati fenntartású zeneiskola Pechtolné Kis Melinda igazgatónő vezetésével. Korábban, a Monori Zeneiskola kihelyezett tagozataként már folyt zeneoktatás (zongora, hegedű) a városban, mintegy a zenetagozatos általános iskolai oktatás-nevelés hangszeres kiegészítéseként húsz növendékkel. A Harmónia Zeneiskola nevet 1994-ben vette fel az intézmény. Az iskola épületét (Pesti út 53.) évekig bérelte az önkormányzat a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, melyet 2002. évben sikerült az önkormányzatnak  megszereznie; azóta az önkormányzat tulajdonát képezi.

A tanítás a Harmónia Zeneiskolában és az Árpád Fejedelem Általános Iskolában folyik. Kezdetektől működött (13 éven keresztül) Péterin a zeneiskola kihelyezett tagozata. Később csatlakozott a zenetanításhoz Tápiószecső és Gomba is néhány tanszakkal. Az önállósodott zeneiskolában az évek elteltével a tanszakok választéka szélesedett, a növendéklétszám nőtt.
2013 januárjától iskolánk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában, Üllő Város Önkormányzatának működtetésével végzi a feladatellátást.

A klasszikus zene oktatása mellett 2013 szeptemberétől a Fenntartó engedélyezte a jazz-tanszak beindítását, így jelenleg az alábbi tanszakokon tanulhatnak növendékeink:
furulya, fuvola, gitár, hegedű, jazz-gitár, kamarazene, klarinét, magánének, ütőhangszer, trombita, szaxofon, szolfézs, zenetörténet-zeneirodalom, zongora. A felsorolt szakokon mintegy 190 növendék tanul.

A zeneiskolában 12 évfolyammal működő zeneművészeti oktatás, hangszeres képzés folyik, előképző, alapfokú és továbbképző évfolyamokon. Mivel iskolánk legfőbb profilja a kamaramuzsikálás, minden alkalmat megragadva rendszeres az együtt-zenélés.
Ma a legtöbb zeneiskolás általános iskolás korú, de szép számmal igénylik a zenei képzést gimnazisták, egyetemisták és felnőttek is.
A Harmónia Zenei Alapfokú Művészeti Iskola hagyományos rendezvényei: okt.1. – Zenei Világnap; a település lakosai részére karácsonyi templomi hangverseny; évente egy tanári, több tanár-növendék hangverseny; könyvtári kiállításokon rendszeres fellépések, iskolai, területi és országos szintű versenyek; 1997.től házi Kamarazenei Fesztivál.

Bár a zeneiskola célja nem a művészképzés, mégis nagy öröm, hogy több növendék is közép-ill. felsőfokú zenei intézménybe nyert felvételt. Nagy örömet jelentenek azok az események, melyek Üllő város nevét tették ismertté az országban (tíz éven át zeneakadémiai szereplések által; országos énekversenyek nívó- és első díjainak odaítélésekor; eredményes területi zongora, -hegedű, – fuvola és kamarazenei versenyek alkalmával).

________________________________

A zeneiskola igazgatója: Hofbauer-Mezei Márta
Cím: Harmónia Zenei AMI
2225 Üllő, Pesti u. 53.
Telefonszám: 06-29/320-924
Honlaphttp://www.harmonia-zeneiskola.hu/
E-mail: igazgato@harmonia-zeneiskola.hu, titkarno@harmonia-zeneiskola.hu