Üllő

Befektetőbarát település hivatalos weblapja


                   
                   

Elnöki köszöntő

Tisztelt Lakosság!

Szomora Zsolt vagyok az Üllői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Foglalkozásom szerint zenész vagyok, muzsikus cigány családból származom. Feleségemmel és két gyermekünkkel 2008 óta élünk Üllő városában. Apám és anyám részéről is mindenki muzsikus a családunkban generációkra visszamenőleg. A nagyapám zeneszerző-karmester volt, a világhírű Rajkó-zenekar alapítója és tanára. A zenéléssel keresem a kenyeremet, ezért sokfelé megfordultam a világban, sokat láttam és tapasztaltam. Úgy éreztem, hogy éppen ezért sok mindent tudok tenni a városban élő közösség életéhez, ezért vágtam bele 2006. őszén az önkormányzati munkálatokba.
Budapesten 2006-2010-ig a VI. kerületben voltam kisebbségi képviselő, itt szereztem némi tapasztalatot. Majd amikor Üllőre költöztünk, azt láttam, hogy itt ez idáig még nem volt Roma Önkormányzat.
Ekkor elhatároztam, hogy felkeresem a Polgármester asszonyt, és kérem a segítségét, hogy helyben is megalakíthassuk képviselő társaimmal a helyi romák képviseletét, amihez minden segítséget megkaptunk, hogy tudjunk megfelelő körülmények között dolgozni.
Megalakulásunk óta számos kulturális, sport, és művészeti programot szerveztünk nagy sikerekkel, amire már a környékbeli településekről is ellátogatnak hozzánk.
Büszkén elmondhatjuk, hogy nagyon jó a kapcsolatunk a helyi intézményekkel és szervezetekkel.

2014. őszén a második alkalommal szavaztak bizalmat nekünk a helyi romák, aminek nagyon örülünk és remélem, hogy továbbra is sikeresen tudunk dolgozni, hogy segítsük a roma gyerekeket és családokat. Megalakulásunk óta rendszeresen pályázunk sikeresen, aminek köszönhetően nőnek és bővülnek a programjaink. 2014-ben csatlakoztunk a közmunka programhoz, ami számunkra nagy lehetőség, mivel munkát tudunk adni roma és nem roma embereknek.

A Roma Önkormányzat célja, hogy a kultúra bemutatásával a közönséget megszólító és fejlesztő programokkal elősegítsük és befolyásoljuk a roma lakosság fejlődését, integrációját, valamint a nem romák részéről a pozitív megítélést a roma kulturális értékek megismertetése révén.
Szent meggyőződésünk, hogy a tolerancia növekedése, egymás elfogadása, továbbá a másik kulturális szokásait, értékeit és hagyományait megismertetni az egyik legnagyobb feladatunk, és mindazoknak is, akik képesek és tudnak tenni e célok érdekében.