Üllő

Befektetőbarát település hivatalos weblapja


                   
                   

HATÓSÁGI ÁRAS TŰZIFA PROGRAM

Feltöltve: 2022. szeptember 21.

A rezsicsökkentés szabályainak változása, az áram- és a gáz drágulása miatt most sokan igyekeznek részben vagy egészben tűzifára váltani. Rajtuk kívül a már eddig is fával fűtők is azzal szembesülnek, hogy a tűzifa ára is jelentősen megemelkedett, és beszerezni is egyre nehezebb. Ezen okok miatt a kormány tűzifaprogramot hirdetett, amelynek keretében kedvezményes áron vásárolható fa az állami erdőgazdaságoktól.
Az elmúlt hétvégén meghirdetett állami program szerint háztartásonként maximum 10 erdei köbméter tűzifa vásárolható. Egy erdei köbméter 1,7 normál köbméter (1×1 méteres alapon 1,7 méter magas oszlop). Nem feltétlenül kell egyszerre ennyit venni, van lehetőség a maximális mennyiségnél kevesebb, illetve részletekben történő vásárlásra is.
A magyar lakcímkártyával rendelkező magánszemélyek vehetnek tűzifát a lakcímkártyájuk bemutatásával. A felhasználási hely az igénylő lakcímkártyán feltüntetett tartózkodási helye, vagy ennek hiányában lakóhelye.
Keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa vásárolható az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint az alábbi, általános forgalmi adót is tartalmazó árakon:

• keménylombos fa (bükk, tölgy, gyertyán, akác) erdei köbméterenként 30 000 forint,
• lágylombos fa erdei köbméterenként 19 000 forint,
• fenyő 19 000 forint.

Ezeken az árakon belül nem tesznek különbséget a különböző fafajták között.

A program a kijelölt értékesítési helyeken az igény bejelentésével és a megrendelt mennyiség kifizetésével veszi kezdetét. Arról még nincs információ, hogy hogyan lehet fizetni, ezért érdemes az erdőgazdaságnál ezt előre megérdeklődni.
Városunk a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. működési területéhez tartozik, az értékesítési hely a Monori Erdészet (2200 Monor, Petőfi S. u. 17. p.gyongyossy@nefag.hu).
A program keretében vásárolt tűzifát a vásárlók kizárólag az állami erőgazdaságok által meghatározott helyen és módon vehetik át. A közzétett területi lista szerint a városunkhoz legközelebbi átvételi helyek

a Csévharaszt Fagyártmányüzem (2212 Csévharaszt, Erdészet 5. 20/364-5040; p.gyongyossy@nefag.hu), vagy a
Mendei Csemetekert (2235 Mende, 081 hrsz. 20/364-5040; p.gyongyossy@nefag.hu).

További átvevőhelyek a NEFAG Zrt. működési területén:
• NEFAG Zrt. Szolnoki Besenyszögi út Telep (5000 Szolnok, Besenyszögi út; 30/623-2815; szolnok@nefag.hu),
• Pusztavacsi Erdészet (2378 Pusztavacs Erdész köz 1. 29/515-050; pusztavacs@nefag.hu),
• Mikebuda Fagyártmányüzem (2736 Mikebuda Arany János utca 0107/9 hrsz. 29/515-050; pusztavacs@nefag.hu),
• Tiszaszőlős „régi” Csemetekert (5244 Tiszaszőlős 0297/2 hrsz. 30/623-2815; szolnok@nefag.hu)

Nagyon fontos szempont a vásárlásnál, hogy az állami programban az erdőgazdaságoktól hosszabb szálakban vehető meg a faanyag, jellemzően 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan hengeres formában, tehát a vevőnek kalkulálni kell azzal, hogy a tűzifát még fel kell dolgozni, tönkre kell fűrészelni, majd fel kell hasogatni.
Továbbá azzal is számolni kell, hogy az ár nem tartalmazza a tűzifa szállításának díját sem. Az átvételi pontról a hazaszállításra a vásárlónak kell megoldani és fizetni, amely jelentősen, akár tízezrekkel megnövelheti a költségeket attól függően, milyen messzire kell szállítani a fát.

Korlátja a vásárlásnak, hogy a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége.

Üllő Város Önkormányzata

Megszakítás